Konkurser i en krisetid
Krisen er virkeligt kommet over os. Som almindelige borgere og forbrugere kan vi se det på de stigende priser på fødevarer og energi. Elregningerne er røget op i det røde felt. Vi betaler meget mere for at få fyldt supermarkedets varekurv, end vi gjorde for bare seks måneder siden. Vi kan mærke det på pengepungen. Vi gør alt, hvad vi kan for at spare på el og varme. Vi tænker dog ikke så ofte på, at krisen også rammer mange virksomheder. Der er flere og flere små og mellemstore virksomheder, der må dreje nøglen om. De er gået konkurs. Og det er jo ganske forfærdeligt. I mange tilfælde medfører en konkurs, at virksomhedens ansatte må søge efter nyt job.
En konkurs er brutal
En konkurs – læs om det her – medfører også, at en virksomhedsejer måske må gå fra hus og hjem, fordi ejendommen blev stillet som sikkerhed for et lån, der skulle redde hans virksomhed i økonomiske vanskeligheder. Det kommer lidt an på, hvilken selskabsform virksomhedsejeren har valgt. Under alle omstændigheder, så er konkurser ikke sjove.
Og går først en virksomhed konkurs, så har det naturligvis følger for andre virksomheder. Det kan være leverandører, der oplever, at de ikke længere får så mange ordrer på det eller de produkter, de leverer. Det kan være serviceydere, der mister deres kunder. Det kan medføre mindre arbejde for serviceyderen – som så må afskedige en eller flere ansatte. Det skaber en negativ effekt. Og det er uhyggeligt, for dem der rammes direkte, men også for dem, der bliver ramt af konkursen indirekte.
Rekonstruktion af en virksomhed
Kan vi gøre noget for at stoppe krisen? Kan vi sikre, at færre virksomheder går konkurs? Vi kan ikke gøre så meget ved krisen. Vi er ikke herre over, hvad gas og olie koster fra dag til dag. Men vi kan faktisk forsøge at undgå, at mange virksomheder går konkurs.
Det er nemlig sådan, at en ejer af en virksomhed, der er i økonomiske vanskeligheder, godt ved, hvordan situationen er. Og det kan i nogle tilfælde være godt for virksomheden at blive underlagt en rekonstruktion. En rekonstruktion af en virksomhed betyder – kort fortalt – at virksomheden bliver omstruktureret, så usunde dele af den bliver skåret væk. Det vil nedsætte virksomhedens driftsomkostninger, og det vil dermed være muligt for ejeren at kunne betale af på den gæld, der efterhånden har hobet sig op.
Der er altid en chance for, at virksomheden kan overleve. Selvom det kan være rigtigt svært at fjerne en del af en virksomhed, så kan det være det eneste rigtige at gøre. Ingen siger, at den nedlagte del af virksomheden ikke kan komme tilbage.
Det er faktisk en pligt
Så hvis du er ejer af en virksomhed med store økonomiske problemer, så skal du overveje, om en rekonstruktion af den kan være en realistisk løsning. Du har faktisk pligt til at overveje det. Der er jo i virkeligheden mange mennesker, der er afhængige af en månedsløn. Så inden du går konkurs og alle ansatte må afskediges, så overvej muligheden. Det er altid bedre at ofre få, end at alle bliver offer. Også i denne svære situation, som krisen har medført.