Håndter konflikter
Vi hører ofte om, at et vennepar er gået i terapi sammen. Parterapi kalder de det. Der er problemer i samlivet, og de er sådan set begge to indstillet på, at der skal gøres noget ved problemerne, så de kan komme videre sammen. De henvender sig derfor til en psykolog, som har specialiseret sig i parforhold og de problemer, der kan opstå i den slags relationer. Det kan være meget komplicerede forhold, der ligger bagved problemerne, som et par kan løbe ind i. Problemerne, som parret har, viser sig oftest, i at der er dybe konflikter imellem dem. De taler måske endda om skilsmisse – eller om at flytte fra i hinanden, hvis de ikke er viet. Det er synd for dem. Og det er stærkt og flot, at de begge har indset, at de skal gøre om noget for at komme ud af de konflikter, som ødelægger deres forhold til hinanden. Det er endnu mere flot, at de har søgt om hjælp hos en parterapeut.
Kurser i at kommunikere
Og hvad gør terapeuten så? Ja, tro nu ikke, at han eller hun bare benytter nogle enkle instrumenter, som alle kender til: Sådan noget som at få konflikterne til at blusse op, så den fælles forståelse kan øges. Tro ikke, at han eller hun anvender de instrumenter, som vi lærer på et kursus i konflikthåndtering – eller i at præsentere et budskab. I sådan en konflikt skal der lidt mere viden om menneskers psyke, og hvordan vi kan reagere i forskellige situation. En parterapeut har været på mange særlige kurser i konflikthåndtering. Disse kurser har selvfølgelig sigtet på at sætte terapeuten på ’neutral bane’ så at sige i forhold til de to partnere. Alligevel, så er der elementer, som et almindeligt kursus i konflikthåndtering tilbyder, der også bliver brugt i parterapi. Og ja, der er faktisk mange mennesker, der har deltaget i et almindeligt to- eller tredages kursus i konflikthåndtering, som fortæller, at de lærte mange ting på netop det kursus, som de faktisk også kan bruge i deres privatliv.
Langvarig effekt af kurset
Det har altså bevirket, at de ikke behøver at skulle i parterapi på et senere tidspunkt. Og hvorfor det? Fordi på et kursus i konflikthåndtering kan du faktisk lære at spotte en konflikt, før den blusser ud. Kan du se en kommende konflikt, kan du også gøre noget ved den i tide – så den ikke bliver til ’borgerkrig’ i familien. Det er da en god egenskab at tilegne sig. De fleste kurser i konflikthåndtering tager ofte udgangspunkt i konflikter på arbejdspladsen. Det er logisk. Det er jo på arbejdspladsen, vi bruger det meste af vores tid. Hver dag.
Konflikter opstår overalt
Konflikter opstår på arbejdspladsen. Men det betyder altså ikke, at et kursus i konflikthåndtering kun handler om arbejdsrelaterede konflikter. Det kan også relatere til konflikter imellem to mennesker – eller i en familie. Sådan et kursus afholdes ofte i lejede mødelokaler, som måske ikke er det mest specialiserede i den forstand, at det henvender sig ikke til en bestemt faggruppe (terapeuterne)- Det kan dog give os gode instrumenter, som vi kan bruge i vores hverdag. Både i familien og på arbejdspladsen. Så lad være med at afvise tilbuddet, du fik om at komme på sådan et kursus.