At hygge med drinks
I er lige kommet hjem efter 3 måneder i syden. Spanien helt præcist. I var nede på sydkysten, hvor I har nydt, at vinteren var mild. I har nydt, at der var mere lys. Ok, der har været kolde dage, hvor I ikke helt fik varmen. Boligerne dernede er jo ikke bygget til den kulde, der lige pludseligt kom. Nu er I hjemme og vil nyde, at foråret i Danmark er ankommet. Det var et fornuftigt tiltag i jeres liv. I er glade, fordi I ved, at I ikke får den der lille vinterdepression, som mange i Danmark døjer med. Lyset er jo mangelfuldt i vintermånederne. Men der er noget, du kan mærke – allerede nu – at du savner. Det er ikke en drink. Eller mange drinks. Nej, det, du savner, er et glas god vin. Med frugt i. Den der friske smag. Et glas sangria. Det er lige præcist det, du savner.
Sangria hvordan?
Derfor er du lige nu ved at undersøge, hvordan man laver sin egen sangria. Den, du kan købe i supermarkedet, er for sød og har intet at gøre med den sangria, du lærte at kende i Spanien. På nettet har du fundet opskrifter på både rød og hvid sangria. Navnene kommer selvfølgelig fra, hvilken vin du bruger til sangriaen. Du kan faktisk ret hurtigt se, at den røde er den, du foretrækker. Så du printer nogle opskrifter ud. Måske en, der indeholder mange forskellige frugter. Måske en, der kun indeholder vin og en enkelt slags frugt. Du vil prøve dem begge af. Du har besluttet, at du vil starte med den nemme opskrift på sangria.
Derfor kører du hen til supermarkedet og køber spansk rødvin og appelsiner. (Det er altid, er en god kombination.) Derhjemme blander du så vinen med lidt neutralt smagende alkohol og putter en masse fint udskårne appelsiner i. Resultatet: Godt nok, men din sangria levede ikke helt op til dine forventninger. Lidt skuffet blev du.
Du vælger derfor at afprøve den anden opskrift. Den med mange forskellige frugter i. Du køber igen spansk rødvin. Du køber spanske appelsiner og danske æbler. Friske ferskener kan du ikke få. Det er ikke sæson. Men du kan få abrikoser. Så det bliver valget. Og ja, denne gang er din sangria meget tættere på den, du nød i Spanien. Og hvorfor det? Ja, det har noget at gøre med råvarerne, du brugte. Du brugte vin fra Spanien. Du brugte frugt, som er i sæson. Du købte ikke spanske æbler. Hvorfor skulle du dog det? Vi har jo de bedste æbler i verden her i landet. Og du købte friske abrikoser, som lige er kommet i sæson. Dermed højnede du simpelthen kvaliteten af din sangria.
Friske ingredienser!
Så husk det næste gang, du vil lave sangria: Brug råvarer, der er friske og i sæson. Køber du ferskener på dåse, ja så bliver resultatet også lidt ’dåse-agtigt’, hvis jeg kan sige det på den måde. Men du skal vide en ting: Sangria er en spansk drink, som skal drikkes i Spanien. Du vil aldrig kunne få den smag frem her i landet. Og det skyldes duftene og stemningen, som du oplevede i Spanien.
Vi er glade for at hygge os. Vi kan godt lide at være i godt selskab og få en god drink sammen. Nogle af os kan lide at udforske forskellige drinks. Og vi kan også godt lide at være lidt moderne. For nogle år siden udforskede vi alt om øl. Vi købte og smagte øl fra mange forskellige lande. Nogle øl var bedre end andre. Vi udforskede også hele universet omkring whisky. Malt, lagring, årgange og så videre. Der var ikke nogen ende på, hvad vi vidste om whisky.
Dansk økologisk gin
Lige nu lader det til, at vi er meget interesserede i økologisk og dansk gin. Vi har opdaget, at man faktisk kan få rigtig god dansk gin. Ja, det er sandt. Gin er ikke bare noget, vi importerer fra Storbritannien. Vi producerer faktisk gin her i landet!
Det er muligt at få gin med forskellige smage. Vores idé om gin er blevet udfordret. Man kan få gin med smag af lakrids eller salvie – og mange andre krydderurter. Det behøver ikke kun at være gin, hvis smag er baseret på enebær længere. Og det er, da en fordel for os, der ikke bryder os om enebær. Det er tilstrækkeligt med enebærsmagen, når vi får serveret dyrekølle!
Det sjove er, at man også kan få farverig gin. Du kan nemlig få pink gin, og du kan faktisk også få blå gin. Det er da sjovt. Et farverigt indslag, når du laver en gin-tonic. Og det er jo noget, du ser frem til, når du skal nyde en drink på terrassen til sommer. Faktisk er dansk spirituosa blevet utroligt spændende de senere år.
Stigende bevidsthed
Men ikke nok med det. Vi har også fået øjnene op, for at det ikke kun er fødevarerne, som vi indtager, der skal være økologiske. Vi er begyndt at blive meget mere bevidste om, at de væsker, vi indtager, også skal være økologiske. Ja, du gættede det: Du kan faktisk også få økologisk gin. Hvad det egentlig vil sige, kan jeg ikke helt forklare. Men jeg tænker, at det har noget at gøre med, at de ingredienser, som økologisk gin bliver lavet af – inklusive smagsgiverne – er dyrket økologisk.
Så, gin er altså den nye mode. Og det er der sikkert en rigtig god grund til. Gin er nemlig en af de alkoholiske væsker, som anvendes mest i drinks. Gin bliver ikke kun brugt til gin-tonics.
Der findes rigtig mange forskellige drinks med gin. Du skal ikke lede længe på internettet, førend du finder mange opskrifter på drinks med gin. Og du kan jo vælge at prøve dem af sammen med vennerne. Det ville jeg da gøre. Jeg kan ikke selv drikke så mange drinks uden at blive temmelig beruset. Og det vil jeg ikke blive. Gin er jo stærk alkohol. Og vi skal passe på. Også selvom det kan være sjovt at få lidt for meget af det en gang imellem. Så drik din gin med måde – eller sørg for, at du har en person tæt på dig, som kan sørge for, at du ikke kommer ud i situationer, du ikke kan håndtere på grund af alkohol.