En bedre hverdag

En bedre hverdag

30/09/2024 Slået fra Af Eskild Strudsberg

Velfærdsteknologi har de seneste år fået en betydelig rolle i samfundet, og især ældre, personer med handicap og folk med kroniske sygdomme har stor gavn af disse teknologier. Kort sagt er velfærdsteknologi udviklet til at forbedre livskvaliteten ved at give brugerne mulighed for større selvstændighed og tryghed i dagligdagen.

Hvad er velfærdsteknologi?

Velfærdsteknologi er et bredt begreb, der dækker over teknologiske hjælpemidler, som gør det muligt for mennesker med fysiske eller kognitive udfordringer at klare dagligdagsopgaver. Teknologien har til formål at lette hverdagens gøremål og øge selvstændigheden hos brugerne, hvilket også reducerer behovet for personlig assistance. Dette skaber en øget følelse af værdighed og kontrol over eget liv, samtidig med at det letter arbejdsbyrden for plejepersonale.

Formålet med velfærdsteknologi

Hovedformålet med velfærdsteknologi er at give brugerne en højere grad af selvstændighed i deres hverdag. Ved at anvende teknologiske hjælpemidler kan personer, der ellers har behov for hjælp, i højere grad klare sig selv. Det øger livskvaliteten, fordi det reducerer afhængigheden af andre. Eksempler på velfærdsteknologi kan variere fra simple dagligdagshjælpemidler som specielle køkkenredskaber til højteknologiske robotter, der hjælper mennesker med demens eller fysiske handicap.

Eksempler på velfærdsteknologi

Der findes et bredt udvalg af velfærdsteknologiske løsninger, der kan hjælpe folk med forskellige behov. Her er nogle af de mest anvendte og innovative løsninger:

Spiserobotten iEAT

En af de mest populære former for velfærdsteknologi er spiserobotter, såsom iEAT, som hjælper personer med rystelser (tremor) ved at stabilisere hænderne under måltidet. Den er især brugbar for personer med Parkinsons eller andre lidelser, der påvirker motoriske færdigheder.

PARO – sælrobotten til demens

PARO er en interaktiv sælrobot, som er udviklet til at hjælpe personer med demens. Den fungerer som et omsorgsgivende kæledyr, der skaber ro og tryghed hos brugeren. Særligt for personer med kognitive forstyrrelser kan denne teknologi bidrage til bedre humør og reducere angst.

Uccello vippekedel

For personer med nedsat motorik i hænderne, såsom gigtramte, er Uccello vippekedlen en praktisk hjælp. Den gør det nemmere at hælde kogende vand, uden at brugeren behøver at løfte kedlen. Dette gør dagligdagsopgaver som at lave te eller kaffe sikrere og mere tilgængelige.

GyroGlove – hjælp til personer med rystelser

En anden spændende teknologi er GyroGlove, en handske med et gyroskop, som hjælper med at stabilisere hænderne hos personer med rystelser. Denne teknologi er især relevant for personer med Parkinsons eller essentiel tremor, hvor den kan reducere ufrivillige bevægelser markant.

CRDL – interaktiv berøringsteknologi

CRDL er et interaktivt redskab, der bruger berøring til at skabe forbindelse mellem to personer. Den er designet til at fremme kommunikationen mellem mennesker, som har vanskeligheder med verbal kommunikation, såsom personer med demens. Ved at reagere på berøring kan CRDL omdanne fysiske interaktioner til lyd, hvilket kan give en følelse af nærvær og kommunikation uden ord.

Fordele ved velfærdsteknologi

Velfærdsteknologi bidrager til både den enkeltes velvære og samfundets effektivitet. Brugerne oplever større selvstændighed og tryghed, hvilket skaber en følelse af kontrol over deres eget liv. Samtidig reducerer teknologien belastningen på plejepersonale, da brugerne bliver mere selvhjulpne. Dette er især vigtigt i en tid, hvor der er stigende pres på sundhedssektoren.

Desuden kan velfærdsteknologi også have en forebyggende effekt. Eksempelvis kan teknologier som HipGuard, en airbag til hofterne, forhindre skader ved fald, som ellers kunne kræve længere hospitalsindlæggelse og genoptræning.

Fremtiden for velfærdsteknologi

Med den teknologiske udvikling går det stærkt fremad for velfærdsteknologierne. Robotter, sensorer, kunstig intelligens og avancerede hjælpemidler vil fortsat revolutionere den måde, vi tænker pleje og omsorg på. I fremtiden kan vi forvente, at endnu flere teknologier vil blive integreret i vores hjem og dagligdag, hvilket vil skabe nye muligheder for selvstændighed og pleje på tværs af generationer.

I Danmark er der allerede stor fokus på at implementere disse teknologier, og mange kommuner har iværksat projekter for at få dem i brug hos borgere med særlige behov.

Velfærdsteknologi er kommet for at blive, og dens potentiale til at forbedre både individuel livskvalitet og effektiviteten i plejesektoren er enorm.